Форми и типове чанти. Ежедневни и практични чанти

Форми и типове чанти

Ежедневни и практични чанти

Форми и типове чанти
Чантата е основен аксесоар както за жените така и за мъжете, който може да се намери в различни форми, стилове и цветове. Чантите се използват както за аксесоар така и защото са практични и удобни. Независимо от причината повечето хора избират своята чант според това как изглежда. В зависимост от формата и дизайна чантата може да се използва за различни случаи както в ежедневието, така и за официален повод, спорт, пътуване или разходка.
Тук сме показали основните форми чанти и тяхното предназначение:
 
Hobo
Ежедневна и практична дамска чанта, която е предназначена да се носи на рамо или на ръка, обикновено с една средно-голяма и по-често е с единична ръчна дръжка. Характерно за повечето Hobo чанти е формата на полумесец. Hobo чантите могат да се намерят в разнообразни цветове и размери, а материалите, от които се правят, обикновено са меки и гъвкави за да обхващат тялото при носене през рамо и да създават допълнителен комфорт по този начин.
 
Hobo е една от най-популярните чанти сред младите жени. Често моделите Hobo са също определяни като Shoulder bags (чанти за през рамо).
 

 
Tote
Tote e чанта още известна като Shopper bag (Пазарска чанта) заради своите размери - предимно големи чанти. Обикновено тази чанта може да побере почти всичко и именно поради тази причина е една от най-предпочитани дамски чанти в съвремието ни. Tote чантата има две дръжки и може да се носи в ръка или през рамо. Обикновено чантата е отворена отгоре или се закопчава допълнителни с цип / клипс.
 
Tote чантата е също познат като „Shopper“ и „Shopping bag“, защото се е използвала и продължава да бъде използвана за носене също и на покупки. Днес този тип чанти са много разнообразни, те са удобни да се носят както през свободното време, така също и при пазаруване, а разбира се и когато се ходи на работа.
 
Tote чантите са популярни сред жените, които винаги са в движение. Някои модели имат възможност за регулиране дължината на дръжката и са с отвор, който не се затваря или се затваря цип, което ги прави много стилни и в същото време много практични дамски чанти.
 
 
 
Clutch и Envelope
Clutch е малка и кокетна дамска чанта. Обикновено се използва за вечерна и/или официална чанта, няма дръжки, но има дълга регулируема презрамка, която може да се сваля от чантичката. Някои модели Clutch чанти са познати също като Envelope (Плик), заради формата и дизайна, който наподобява на пощенски плик.Clutch чантите са основно предназначени за носене в ръка. Името на формата произлиза от англисйката дума "clutch" – хващам, обхващам.
 
Подходящи са за хосене по време на специални събития, като сватби, балове, партита, официални вечерни и разбра се винаги когато искате да изглеждате елегатно или сте с вечерно облекло. Моделите Envelope се носят много и в ежедневието, като основната разлика между Evelope и класическия Clutch чанта е в размера, който на практика позволява ежедневната употреба на Envelope.
 

Satchel
Чанта с капак и обикновено с дълга дръжка и широко, плоско дъно. Дългата дръжка обикновено се носи през рамо по диагонал за по-голямо удобство. Satchel чантата се предлага в различни размери и форми.
 
Основната разлика между satchel и куфарче е, че за разлика от куфарчето satchel чантата има меки страни, което е по-рядко срещано при куфарчетата. Друга разлика с куфарче (чанта позната също като чанта за документи и/или лаптоп) е характерното закопчаване с капак, което е задължително при satchel, докато при куфарчето има модели които се закопчават отгоре и нямат капак.
 
Има препокриване между satchel чантата и някои видове messenger чанти, въпреки че messenger чантите се срещат в по-широко разнообразие на форми и материали и обикновено имат само дълга дръжка. Традиционно този тип чанта се е използван за носене на документи и книги. В наши дни satchel чантите се използват предимно от работещи жени, на които се налага да носят документи или от жени, които се нуждаят от елегантна и в същото време просторна и обемна чанта с характерната форма.
 

 
Messenger и Cross-body
Messenger е чанта с удължена дръжка за да може да се носи през цялото тяло и именно заради тази си функция, чаната често е определяна и като cross-body (през тялото). Messenger е също известна и като „пощальонска“ чанта и e разновидност на Shoulder bag (чанта, която се носи през рамо).
 
Името Messenger идва от формата на чантата, която наподобява чантите носени от пощальоните. Messenger чантите са много практични и могат да се използват за носене на книги и други принадлежности. Обикновено имат дълга регулируема презрамка и няколко джоба, за да могат да побират максимално много неща. Те са много подходящи за ежедневна употреба, за неформални събития и когато се търси практичност.
 
Duffle
Duffel са обикновено големи чанти за носене на рамо, които се използват за спорт и пътуване. Наричат се още и „чанта за свободно време“. Името им произлиза от Белгийския град Дюфел, където се е произвеждъл плата от който обикновено се е правила чантата. Този тип чанта има голяма вместимост и множество джобове с различни размери и може да събере повече от всяка друга чанта. В България Duffel чантите са популярни като "сакове", което най-вероятно се дължи на фактът, че "сак" от френски е чанта, а франкофоните в България не са малко.
 
Те се използват за пътувания и спортно оборудване/принадлежности, поради големия си размер и вместимост. Duffels обикновено са закръглени отстрани, имат хоризонтална продълговата форма, затварят се с цип-ове отгоре и имат две къси дръжки. Често, чаната е снабдена с допълнителни детайли, създадени за по-удобно преместване – ремък или колелца, както и дълга регулируема дръжка.
 

 
Bucket
Bucket чантата е по-висока от колкото е широка и има заоблено дъно. Името и идва от думата bucket – кофа, кош, заради формата на чантата, която е вертикано издължена и има най-много цип. Чантата обикновено има една дръжка и може да бъде направена от различни материали.
 
Bucket чантата е добре оформена с голям обем за носене на ежедневни принадлежности. Може лесно да се носи както през рамо, така и в ръце. Предназначена е да носите повече принадлежности. Този модел е един от перфектните ежедневни дамски чанти, които ви позволяват да носите много неща в една чанта.
 
Bowling bag
Кръгли, средни или големи чанти с форма наподобяваща боулинг топка или издължен хоризонтален цилиндър. Обикновено са направени от кожа и имат заоблени ъгли с цип отгоре, варират с къса или дълга ръчна дръжка. Подходяща за ежедневието, както за сводното време, така също и за делови срещи в зависимост от модела.
 
Doctor
Oт малък до средно-голям размер чанта появила се за първи път през Викторианската епоха и използвана първоначално от лекари - от където произхожда и името й. Докторските чанти варират с капак и предно закопчаване, включват къса дръжка за носене в ръка и не рядко допълнителна дълга регулируема дръжка за носене през рамо. Подходяща за ежедневието, както за сводното време, така също и за делови срещи в зависимост от модела.
 
Форми и типове чанти