Цвят на 2020 година: класическо Синьо

Класическо Синьо- цвят на 2020 година

Pantone е основана през 50-те години като печатарска компания в Ню Йорк, но сега е базирана в Карлщат, Ню Джърси. От 2000 г. насам фирмата избира цвят на годината, определен от проучванията за прогнозиране на тенденциите, извършени от Института за цветове Pantone. Годишният цвят, който се обявява всеки декември, се избира въз основа на „това, което се случва в нашата глобална култура в момент във времето“.

Тази година Pantone избира за „универсален фаворит“ Classic Blue – Класическо Синьо, или Pantone 19-4052, за свой цвят на годината за 2020 година. Обявен на 4 декември, класическият син цвят е описан от Pantone като "успокояващо присъствие, внушаващо спокойствие, увереност и връзка". „Свързан със завръщането на още един ден, този универсален фаворит е широко възприет“, добави той. Докато миналогодишният цвят Living Coral беше „оживяващ и утвърждаващ живота“, нюансът на 2020 г. „носи усещане за мир и спокойствие в човешкия дух, предлагайки убежище“, според компанията.
Кобалтовият син оттенък също се казва, че се свързва с комуникация, интроспекция и яснота. Други предимства на оттенъка включват подпомагане на концентрацията и преценката на мислите, особено в светлината на ускоряващото се развитие на технологиите.
"Безгранично синьо предизвикателство за необятното и безкрайно вечерно небе, Pantone 19-4052 Classic Blue ни насърчава да погледнем отвъд очевидното, за да разширим своето мислене; предизвиква ни да мислим по-задълбочено, да увеличим перспективата си и да отворим потока на комуникацията", каза Леатрис Айземан, изпълнителен директор на цветовия институт Pantone. "Живеем във време, което изисква доверие и вяра", добави тя. "Именно този вид постоянство и увереност се изразява от Pantone 19-4052 Classic Blue, солиден и надежден син оттенък, на който винаги можем да разчитаме."

Според Pantone, Classic Blue вече се използва в модата, интериорния дизайн, текстила и графичния дизайн.
Интериорите, които се възползват максимално от своите успокояващи предимства, са дом в Париж от Anne-Laure Dubois, салон за нокти в Лос Анджелис, и апартамент в Порто, Португалия от Fala Atelier.
Както виждате от снимките, миналата година бе избран прасковеният нюанс, наречен Living Coral, който предложи поразително допълнение към бани, кухни и шезлонги. През 2017 г. беше избран пикантен нюанс на зелено, наречен Greenery, докато през 2016 г. Pantone избра два меки цвята - бебешко синьо и прашно розово. Другите годишни цветове включват чисто розовото Radiant Orchid, обявено за 2014 г., и ярко оранжевото Tangerine Tango през 2012 г.