Как да различим естествената кожа от еко кожата

Как да различим естествената от еко кожата

Внимавайте за всеки продукт, който не твърди конкретно, че е естествена кожа. Ако е етикетиран като "изкуствен материал", това определено е изкуствена кожа. Но ако изобщо не казва нищо, има вероятност производителят да иска да прикрие факта, че не е естествена кожа.
В повечето случаи производители се гордеят с факта, че използват истинска кожа и ще отбележат следните характеристики на продукта:
Естествена кожа
Истинска кожа Горен пласт / Пълнозърнеста кожа
Направено с животински продукти
 
Проверете повърхността на кожата, малките „зрънца“ и порите, са несъвършенства, които сигнализират за естествена кожа. Несъвършенствата в кожата всъщност са нещо добро. Не забравяйте, че истинската кожа е направена от животинска кожа и по този начин всяко парче е толкова случайно и уникално, колкото и животното, от което произхожда. Много равномерни и подобни зърна често показват машинно направено парче.
Истинската кожа може да има драскотини, гънки и бръчки - това е хубаво нещо!
Имайте предвид, че тъй като производителите стават по-квалифицирани, техните дизайни по-добре имитират истинска кожа. Това прави покупката онлайн, където имате само снимки, много трудна за извършване.
Натиснете кожата, търсейки гънки и бръчки. Истинската кожа ще се набръчка под натиск, точно като истинската кожа. Синтетичните материали обикновено просто потъват под пръста ви, запазвайки твърдостта и формата.
Помиришете кожата, търсейки естествена миризма, вместо пластмасова или химическа. Ако не сте напълно сигурни в миризмата, която търсите, отидете в магазин, за който знаете, че продава естествена кожа и изпробвайте няколко чанти и обувки. Попитайте дали имат някакви синтетични парчета и помиришете и тях. След като разберете какво търсите, разликите в миризмите ще бъдат очевидни.
Не забравяйте, че кожата е просто обработена животинска кожа. Изкуствената кожа е изработена от пластмаса. Изглежда очевидно, но истинската кожа ще мирише на кожа, а фалшивата- на пластмаса.
Използвайте огневия тест, като разбира се приемате, че той вероятно ще нарани част от кожата. Макар че има малко обстоятелства, при които изгарянето на дадена стока е за предпочитане пред оставянето й на мира, този експеримент работи, ако имате малка, трудно забележима зона, която можете да тествате, като долната страна на чантата. Задръжте пламък до мястото за 5-10 секунди, за да го изпробвате:
Истинската кожа ще се овъгли само леко и ще мирише малко като изгорена коса.
Изкуствената кожа всъщност ще запали пламък и мирише на горяща пластмаса.
Обърнете внимание на ръбовете, тъй като истинската кожа има грапави, грубовати ръбове, а изкуствената кожа имат равномерни, перфектни ръбове. Машинно изработена кожа изглежда машинно изрязана. Истинската кожа е направена от много нишки, които естествено се изтриват по краищата. Изкуствената кожа, изработена от пластмаса, няма такива нишки, което означава, че ръбовете са изрязани чисто.
 
Огънете кожата, като следите за леки промени в цвета на естествената кожа. Подобно на "теста за бръчки", истинската кожа има уникална еластичност, като се огъва, променя цвета и се набръчква естествено. Изкуствената кожа е много по-твърда и правилна и обикновено е трудна за огъване.
Капнете малко количество вода върху чантата, тъй като истинската кожа абсорбира влагата. Ако кожата е фалшива, водата просто ще се задържи на повърхността. Но истинската кожа ще абсорбира малка капка вода само за няколко секунди, като бързо ще ви покаже дали е истинска.
Знайте, че истинските кожени изделия рядко са евтини. Продукт, изцяло изработен от естествена кожа, би бил с по-висока цена. Разгледайте магазини, които предлагат продукти от естествена кожа, за да имате по-добра представа как върви цената на продуктите от естествена кожа, полукожа и синтетична/ изкуствена кожа, за да разберете разликите между тях. Сред кожите цената на кравешката кожа е най-висока поради нейната издръжливост и лесно дъбене. Разделената кожа, която е долен слой, разделен от повърхностния слой, е по-евтина от горната зърнена или ремъчна кожа.
Ако една сделка изглежда твърде добра, за да е истина, вероятно е така. Висококачествената естествена кожа е скъпа.
Въпреки че всички изделия от естествена кожа са много по-скъпи от фалшивите, всъщност има и различни видове истинска кожа, всички с много различни цени.
Игнорирайте цвета, тъй като дори многоцветните кожи могат да бъдат истински. Ярко синьо парче , от което е направена една дамска чанта, може да не изглежда естествено, но това не означава, че не е направено от естествена кожа. Цветове и багрила могат да се добавят както към синтетиката, така и към естествената кожа, така че игнорирайте цвета и се придържайте към усещането, миризмата и текстурата, когато търсите чанти от висококачествена естествена кожа.
Разберете, че „Естествена кожа“ е само един вид от многото кожи на пазара. Повечето хора са загрижени за разграничаването на истинска кожа от изкуствена кожа. Но сериозните ценители и познавачи знаят, че всъщност има няколко класа истинска кожа, от които „Естествена кожа“ всъщност е вторият най-нисък клас.
Другите видове истинска кожа са:

Пълнозърнестта кожа
Топ зърнестта кожа
Естествена кожа
Слепена кожа

 
Пълнозърнестата кожа е най-висок клас истинска естествена кожа. Пълнозърнестата кожа използва само най-високия (най-близо до въздуха) слой на кожата, който е най-здравият, издръжлив и най-ценен. Той е оставен недовършен, което означава, че има напълно уникални характеристики, гънки и оцветяване. Поради по-малкото количество кожа на повърхността на всяко животно и трудността да се работи с този вид кожа, цената е разбираемо висока.
Топ зърнестта кожа дава висококачествени стоки на по-разумна цена. Най-често срещаната "луксозна" кожа е горната част на зърното, която е слоя кожа точно под пълнозърнестия и леко се обработва, за да се премахнат несъвършенствата. Той е по-гладък и по-последователен от пълнозърнестия, но и по-лесен за работа, като поддържа цената ниска.
Макар да не е толкова издръжлив като пълнозърнестия, той все пак е здрава и добре изработена кожа.
Знайте, че „естествената кожа“ обикновено има велурена страна или усещане. Естествената кожа се произвежда чрез отстраняване на по-твърдите и по-скъпи зърна отгоре, след което се използва по-меката, по-лесна за работа кожа отдолу. Той не е толкова издръжлив като пълнозърнестият  или горен зърнен слой, но е много по-евтин, тъй като от него може да се произвеждат с лекота различни артикули.
Не забравяйте - естествената кожа е специфичен клас, а не фразата за истинска кожа. Ако поискате естествена кожа в специализиран магазин за висококачествени кожи, те ще имат предвид определен вид продукт.
Стойте далеч от „слепената кожа“, която е направена от смлени и залепени кожени стърготини. Въпреки че слепената кожа е все пак кожа, тя не е непрекъснато или редовно парче животинска кожа. Вместо това, стърготините от всички други видове кожа се събират, смилат се и се смесват с лепилна течност, за да се получи парче кожа. Макар и евтино, качеството силно липсва.
Тъй като качеството е по-малко впечатляващо, слепената кожа често се използва за корици на книги и други по-малки кожени предмети.